Beton çatlak tamiri nedir? Betonlarda meydana gelen çatlaklar, çatlağın durumuna göre onarılabilmektedir. Çatlağın genişliği, uzunluğu, derinliği, onarım için ana parametreler durumundadır.
Betonlardaki çatlaklar, genellikle büzülme, sıcaklık, derzin yanlış yerleştirilmesi, aşırı gerilme, yükleme şartları ve dış etkenlerden kaynaklanmaktadır. Epoksi enjeksiyonu, bu çatlakların giderilmesini sağlamaktadır. Enjeksiyon, çatlağın durumuna göre uygulanır. Peki, beton çatlak tamiri nedir?
Bilgilendirme: Değerli ziyaretçimiz, sitemizde okumuş olduğunuz “Beton çatlak tamiri nedir?” yazısı Yapı-İnşaat konularında aktüel blog yazısı olarak eklenmiştir. Gürbüz İskele bu konuda herhangi bir hizmet vermemektedir.
Beton Çatlak Tamiri Nedir?
Beton çatlak tamiri, betonda farklı etkenlere bağlı olarak meydana gelen çatlağın onarılması ve betonun ömrünün uzatılmasıdır. Betonlar farklı nedenlerden dolayı kırılmaktadır:
- Kurutma büzülmesi (yetersiz kürleme)
- Termal daralma ya da genişleme
- Yerleşim
- Uygun kontrol bağlantılarının bulunmaması (düğüm noktalarının düzensizliği)
- Betonda bükülme, gerilme ya da kayma çatlaklarına neden olan aşırı yüklenme şartları
Beton Çatlağının Epoksi ile Onarımı
Epoksi ile beton çatlaklarının onarılmasının ana amacı, betonun yapısal bütünlüğünü sağlamak ve nemin betona nüfuz etmesini önlemektir. Çatlak tamir edilerek donatının paslanması önlenir. Epoksi, hasar durumu az ise kullanılan bir yöntemdir.
Epoksi Ne Zaman Kullanılır?
Çatlağın nedeninin bilinmesi ve onarım ihtiyacının belirlenmesi epoksi kullanımından önce oldukça önemlidir. Eğer çatlak, betonun yapısal bütünlüğüne zarar vermiyorsa poliüretan harç ya da başka malzemelerin kullanılmasıyla doldurma işlemi yapılabilir. Epoksi, yapısal bir onarım gerektiğinde kullanılır. Bunun için çatlağa neden olan husus ortadan kaldırılmalıdır. Çatlakta nem varsa ve nem kurutulamıyorsa neme dayanan bir epoksi kullanılmalıdır. Paslanmış çelikten kaynaklanan bir çatlak varsa epoksi enjeksiyonu kullanılmamalıdır. Bu, yeni çatlakların oluşmasına neden olabilir.
Beton Çatlağının Onarımıyla İlgili İpuçları
Beton çatlağı ile ilgili bir durumla karşılaştığınızda şunlara dikkat etmelisiniz:
- Basıncı düşük bir enjeksiyonla başlayıp basıncı sonrada artırabilirsiniz.
- Büyük ve derin çatlaklar daha fazla enjeksiyon basıcı gerektirebilir.
- Geniş çatlakları doldurur iken epoksinin beton çatlaklarını doldurmasını mümkün kılmak için bir süre beklemeniz lazımdır. Bekleme süresi fazla olursa rijitleşeceği için esas alana ulaşmak zor olacaktır.
- Enjeksiyon cihazı yüksek basınçla çalışıyor ise işinin ehli birinden yardım almalısınız.
- Çatlak, genişse enjeksiyon yöntemi işe yaramayabilir. İşlemi sürdürmeden evvel çatlağın tamir edilebilir olduğundan emin olmalısınız.