H tipi iskele nedir? Bu iskele sistemleri en basit tabiriyle iç ve dış cephelerdeki sıva işlerinde, duvar yapımında kullanılan platformlardır. Cephe boyama ve izolasyon işleri, cephe giydirme, gemi inşaatı ve tamiratı diğer kullanım alanlarıdır.
H tipi iskele nedir konusunda bilinmesi gereken diğer bir detay da dikey, yatay ve diyagonal parçalardan oluştuğudur. Rahat ve güvenilir bir sistem olan H Tipi İskele, bağlantılılarla rijitlik kurduğu için burkulmalara karşı dayanıklıdır. Ayrıca, emniyetli bir biçimde yük taşıyabileceğiniz güvenlik alanlarına sahiptir.
H Tipi İskele Nedir, Nerelerde Kullanılır?
H tipi iskele, sahip olduğu özelliklerden dolayı zamandan ve işçilikten yüksek oranda tasarruf etmenizi temin etmektedir. Sistem temel olarak birbirine bağlı çerçevelerden oluşur. Bir adet H çerçeve, 2 metre yükseklikte, iki H çerçeve arası 2,5 metre uzunluktadır. Bu sistemde, yardımcı elemanlar da kullanılmaktadır:
- Metal kalas
- Sahanlıklı ya da düz merdivenler
- Ayarlanabilir ayak
- Ayarlı dayama
Eğimli zeminlerin kot farkını ortadan kaldırmak üzere ayarlı miller kullanılır. Çelik yürüme platformları, iskelenin sağlamlığını arttırmakta ve güvenliğini sağlamaktadır. İskele içi merdiven veya gemici merdiveni gibi uygulamalarıyla iskele içerisinde, katlar arasında geçitler güvenlidir. Mantolama işlerinde kullanılan tijli kelepçe, iskelenin güvenliğini sağlamakta ve uygulamayı kolaylaştırmaktadır.
H Tipi İskelenin Özellikleri
Sistem; çerçeveleri 48,3×3,0mm kesitinde, diyagonal elemanlar 42×2,5mm kesitinde yatay elemanlar, 34×2,0mm kesitinde mekanik testlerden geçirilmiş TS EN 10219-1 belgeli borulardan imal edilmektedir. İskele üretimimiz EN ISO 3834-3 kaynak kalite standartlarına uygun olarak gazaltı kaynak robotlarıyla yapılır.
Yürüme platformları 300kg/m² taşıma kapasitesine sahip olup Roll-Forming makinesinde imal edilir. Sistem TS EN 12811-2 standartlarına göre sıcak daldırma galvaniz kaplamalıdır.
H İskelelerin Kullanım Alanları
H tipi iskele, birbirinden değişik yapıların inşaatında rahatlıkla kullanılabilir:
- Konutlarda ve yüksek yapılarda
- İş ve alışveriş merkezlerinde
- Metrolarda ve yeraltı istasyonlarında
- Endüstriyel yapılarda
- Enerji tesislerinde
- Hastanelerde ve diğer sağlık tesislerinde
- Viyadük başlıklarında ve köprü döşemelerinde
- HES projelerinde
Sistem, genellikle yüksek ve kalın döşemelerde tercih edilmektedir. Alt üst şase ve H kovanlı 2 parçadan oluşmaktadır. Sistemin parçaları insan gücüyle kurulabilmektedir. Kule araları, projeye göre döşeme yükleri hesap edilerek ayarlanır.