İş güvenliği sistemleri iş sağlığı ve güvenliği (isg) alanındaki çeşitli standartları belirleyen kalite veya yönetim sistemlerini ifade edebilir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, ülkemizde tüm sektörler için, belli koşullarda isg tedbirlerinin alınması zorunludur. Sektörel farklılıklar genel olarak risk düzeyinden kaynaklanmaktadır.
İş güvenliği sistemleri ISO 45001 gibi yönetim sistemlerinden meydana gelmektedir. ISO 45001 yönetim sisteminin; çalışanları korumak, üretim ve işletme güvenliğini sağlamak gibi amaçları vardır. Yapı/inşaat, tehlike düzeyinin çok yüksek olduğu sektörler arasındadır. Örneğin yüksekten düşme, inşaat sektörü için önemli bir risk faktörüdür. Bu tür tehlikeleri bertaraf etmek ve çalışma sahasını daha güvenli bir hale getirmek için güvenlikli/dayanıklı malzemeler tercih edilmelidir.
İş Güvenliği Sistemleri Nelerdir?
İş güvenliği sistemi kavramı; çalışanların, işin ve iş sahasının güvenliğine odaklanmaktadır. İş sahasının ve çalışanların güvenliğinin sağlanması için alınması gereken tedbirler sektörle doğru orantılıdır. Aşağıda örneklerini görebileceğiniz sektörler, çok tehlikeli sınıfta yer almaktadır.
- Yapı/inşaat
- Ağır sanayi
- Patlayıcı/yanıcı madde imalatı
- Madencilik
- Taş veya mermer ocağı
Gürbüz İskele, inşaat sektöründe faaliyet gösteren köklü bir firma olarak güvenlikli iskele ve kalıp sistemleri üretmektedir. İş ve işçi sağlığına gereken hassasiyet gösteriliğinde hem yasal bir zorunluluk yerine getirilmiş hem de çalışanların sağlığı korunmuş olur. Bu tedbirler aynı zamanda şirketlerin prestijini de arttırır ve iş kazalarının görülme ihtimalini çok ciddi ölçüde azaltır.
İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri nelerdir? Çeşitli iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri ile beraber bazı standartlar belirlenmiştir. Bunlar sayesinde firma veya kuruluşun, olumsuz sağlık koşullarının önlenmesi hususundaki performanslarının arttırılması hedeflenmektedir. ISO ve OHSAS gibi standartlar, bu amaçlar gözetilerek oluşturulmuştur.
İSG Yönetim Sistemleri Nelerdir?
Yönetim sistemleri nelerdir? Kalite yönetim sistemleri firma veya kurumların, iş güvenliğini önceleyen tedbirler alarak hareket etmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle çeşitli standartlar ortaya konulmuştur. İş sahasında kullanılan ekipmanların ulusal ve uluslararası güvenlik ölçütlerini karşılaması beklenmektedir. CE ve TSE standartları bunlara önemli birer örnektir.
- Şantiye alanlarında
- Taş ve maden ocaklarında
- Geri dönüşüm tesislerinde
- Restorasyon projelerinde
- Baraj, tünel veya köprü inşaatlarında
İskele ve kalıp sistemlerimden yararlanılabilmektedir. Bu sistemlerin kullanımı sırasında herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmaması için ürünlerin dayanıklı bir yapıda tasarlanmaları gerekmektedir. Birinci sınıf kalitedeki malzemeden üretilen sistemler, böyle bir risk yaşanmasının önüne geçmektedir.
OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
OHSAS, İngiliz Standartlar Enstitüsü (kısaca BSI) tarafından yayınlanan bir iş sağlığı ve güvenliği standardıdır. OHSAS 18001 ismiyle bilinmektedir. Bu standart, ürün ya da hizmetlerin güvenliğinden çok iş güvenliğine odaklanmaktadır. Tehlike ve risk tanımı ile riskleri azaltmak gibi konuları içermektedir. OHSAS, ISO 9001 ve ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi ile bir bütünlük oluşturmaktadır. İSG tedbirlerine uyan firma ve kurumlar, çalışanları için çok daha verimli ve rahat bir çalışma ortamı sağlamış olurlar.
Dayanıklı malzemelerin kullanılması noktasında kovanlı iskeleler iyi bir çözüm sunabilmektedir. Bu sistemler köprü, viyadük ya da sanayi gibi ağır betonların kullanıldığı projeler için son derece uygundur. Tarafımızca geliştirilen ve dağıtımı yapılan güvenlikli sistemler hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.