Yapı İskelesi Sistemleri
yapı iskelesi sistemleri

Yapı İskelesi Sistemleri

Yapı iskelesi sistemleri yerden yüksekte yapılan çalışma alanlarında kurulan üst düzey güvenlikli platformlardır. Geçici yapılar oldukları için birçok sektörde aktif olarak kullanılmaktadır.

Yapı iskelesi sistemleri, birçok modelden oluşurlar. Daha çok inşaat alanlarına kurulan bu platform işlevsellik ve bütçeye göre değişiklik göstermektedir. Lakin iş sağlığı ve güvenliği için yapılması elzemdir.

Yapı İskelesi Sistemleri

Daha çok binaların dış cephelerine inşa edilen bu sistemler, ince işçilik gerektiren yerlerde, makinelerin yapamayacağı işleri insanlar tarafından yapılması için kurulmuştur. Boya, dış cephe yalıtımı, onarım, bakım gibi birçok iş için kullanılabilmektedir. Kimi yerde metal yapılar kimi yerde ahşap yapılar yer almaktadır. Kurulacak alan için yasal mevzuatların tamamlanması mecburidir. Kullanılacak olan platform TSE belgeli olmalıdır. Zemin özellikleri iyi analiz edilerek, işçilerin güvenliği için sağlamlaştırma çalışmaları yapılmalıdır. Mühendisler tarafından statik hesapları yapıldıktan sonra kurulmasına başlanabilir. Tabi ki kurulumu da her insan yapamamaktadır. Bu iş için sertifikalı uzmanlar gerekiyor. Platformda yer alan çapraz ve yatay bağlantılar, erişimi ve sağlamlığı arttıran bir diğer unsurdur. Bu sayede çalışanlar bir kattan diğer kata merdivenle kolaylıkla çıkabilmektedir. İskelelerde sadece işçilerin değil aynı zamanda yayalarında can sağlığı gözetilmelidir. Gerekli uyarı levhaları ve sınırlandırmalar ile minimum kapatılacak bir bölgeyi belirlemelisiniz.

Yapı İskelesi Sistemlerinin Özellikleri

Günümüzün teknoloji ile üretimi ve satışı oldukça uygun fiyatlı olduğu için her alanda kullanılabilmektedir. Kullanışı işlevsel olduğu için kolaylıkla sökülüp takılabilmektedir. Bu sayede kolaylıkla depolanarak, aynı gün bir başka alan için kullanılabilmektedir. Alışveriş merkezlerinde, stadyumlarda, köprülerde, tersanelerde, hangarlarda, havaalanlarında, endüstriyel alanlarda bu iskeleleri görmek mümkün. İskele platformlarının çeşitlerini ise şöyle sıralayabiliriz.

  • Flanşlı Örümcek İskele: Yükseklikleri farklı yapılar için kurulmaktadır. Yatay ve dikey aksamlar insan gücüyle montaj yapılmaktadır. Yük taşıma kapasitesi yüksektir.
  • H Kovanlı İskele: Adını görünüşünden almıştır. Kule şeklinde inşa edilmektedir.
  • Masa Tipi İskele: H çerçeveler ile kurulmaktadır. Bu çerçevelerin genişliği 150 cm olurken yüksekliği 110-150-180 arasında değişmektedir. Vinç ve yüksek kapasiteli araçlarla taşınması sağlanmaktadır.
  • Teleskopik Ayarlanabilir İskele: Dikme aralıkları her projeye göre farklı şekilde ayarlanabilmektedir. Hafif ve ağır kapasitede üretilmektedir.
  • Dış Cephe İskelesi: Boya, tadilat ve genel dış cephe işleri için kullanılmaktadır. Aralarındaki kapaklar sayesinde üst katlara kolaylıkla çıkılmaktadır. Düşme tehlikesine karşın sac kalaslar yerleştirilmektedir.

Her sektörde kullanılan tüm bu iskele yapıları, güvenliğin yanında hız faktörünü de beraberinde getirir. Binaların inşa edilmesinde ve onarımında kolaylık ve hızlılık sağladığı için en kaliteli olanlar tercih edilmektedir. Fiyatları ise projeden projeye ve kullanılacak iskele çeşidine göre değişmektedir. Ucuz planlı kurulan platformları tercih etmemenizi öneriyoruz. Kar edebilmek için kurulan ucuz yapılar hem maliyet hem zaman hem de sağlık konusunda sizi zarara uğratacaktır.

Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.
Popüler İçerikler
Benzer İçerikler
-->